Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Programmering


VAD ÄR PROGRAMMERING?

Nedan har vi listat några exempel på vanliga felkoder:

Kodningar… eller programmeringar som det också kallas, är en av våra vanligaste tjänster. Din bil är uppbyggd i en stor mängd olika delar och funktioner. I din styrenhet så finns det upptill 20 000 olika funktioner, ibland ännu mer! Det är allt ifrån att den ska höja varvtalet när den startar AC:n till att den ska begränsa motorns effekt vid en väldigt kall motortemperatur. Så bilen har mycket att stå i som vi inte ser. Utöver funktioner så finns det även en stor mängd sensorer, som ger styrenheten alla dom avgörande parametrarna för att skydda motor och annan utrustning. Funktionerna finns där av en anledning, men ibland finns de dem funktioner som krånglar och kan leda till höga reparationskostnader. När dessa funktioner krånglar så ska dess sensorer ge en signal till dig att något är fel. Till exempel i form av en motorlampa eller en blinkande glödstiftslampa. För att ta reda på vad signalen betyder så behöver man felsöka bilen för att få fram felkoden på vad det är som är fel.

DPF (Partikelfilter)

Felkod: P0420, P0470, P0471, P0472, P0473, P0474, P2452, P2453, P2454, P2455, P2456

EGR

Felkod: P0401, P0402, P0404, P0405, P0406, P0486

EGR kyl

Felkod: P2425, P2426, P2427

När du vet vad felkoden betyder så kan du antingen lämna in bilen på verkstad för att fixa felet eller om du besitter kunskapen, så fixar du det själv. Ett annat alternativ är att du programmerar bort funktionen som har ett problem. Vissa funktioner så som EGR, Adblue och DPF är några av de som man kan programmera bort och som i vissa fall kräver lite arbete för att det ska vara möjligt. Vi erbjuder den här tjänsten. Förutom att ta bort felkoder så kan man göra andra programmeringar på bilen

Vi har listat några exempel på programmeringar nedan:

Pops & Bangs

Beskrivning: Denna tjänst är tillgänglig på bensinbilar och är en nöjesfunktion. Den går ut på att man vill kontrollerade högljudda smällande ljud från avgasröret, det kallas också för baktändning. I grund och botten är det en misständning, men med dagens teknik så kan man skapa en misständning på ett kontrollerat sätt. Men det medför också vissa risker på en original bil med katalysator, så vi rekommenderar att tjänsten Pops & Bangs utförs väldigt milt eller på en bil utan katalysator.

Decat

Beskrivning: När man plockar bort en katalysator så kommer bilen att ge massa felkoder gällande katalysatorn. Decat är ett annat ord för att man programmerar bort funktioner och tillhörande felkoder när man har plockat bort en katalysator från bilen, för att bilen ska gå som den ska utan dessa felkoder. Då katalysatorns funktion är att rena avgasvärdena CO & HC, vilket är två av de ämnen som bilprovningen testar- så kommer Decat att göra det mycket svårt att besikta bilen.

Adblue off / Adblue delete

Beskrivning: Adblue är en vätska som är till för att rena avgaserna från skadliga ämnen och därmed sänka utsläppen från din bil. Alla bilar har inte Adblue, det är ofta bilar från avgasklass euro 6 och uppåt. Adblue-vätska är något som man behöver fylla på emellanåt. Det finns lite olika funktioner på en Adblue-enhet, så som NOX-sensorer, Adblue-pump etc. Dessa funktioner går ibland sönder eller krånglar. När dem gör det kan reparationskostnader uppnå onådiga priser uppemot 30 000 SEK. Ett alternativ är att programmera bort Adblue-systemet. Men eftersom bilen är helbilsgodkänd, så är detta inte godkänt från bilprovningens sida. Men det är ett ingrepp som är ibland omöjligt eller mycket svårt att upptäcka.

Hoppas att vi har gett dig ytterligare kunskap kring några av våra programmeringar! Har du frågor kring övriga programmeringar så är du välkommen att kontakta oss.